Je bent hier:

Circulair bouwen opgeleverd

Oplevering Circulair pand Tweede Jan Steenstraat 42

De overheid heeft als doel gesteld om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Hun streven is om in 2030 voor 50% minder gebruik te maken van primaire grondstoffen als mineralen, fossielen en metalen.

Dat betekent dat we zoveel mogelijk grondstoffen en producten moeten hergebruiken. Eigenlijk bestaat ‘afval’ dan in de toekomst niet meer, omdat dat opnieuw wordt ingezet als grondstof. Alles wat er wordt geproduceerd en geconsumeerd wordt nogmaals gebruikt, in plaats van weggegooid.

Tweede Jan Steenstraat 42

Voor de Alliantie zijn wij in het ontwikkeltraject gevraagd om samen te kijken naar een circulaire aanpak. Bouwgroep Buitenhuis heeft dezelfde ambities als die opdrachtgever de Alliantie heeft: duurzaam, milieuvriendelijk en circulair bouwen. Al geruime tijd zijn we bezig om plannen te bedenken en input van alle betrokken partijen te verzamelen. Om projecten circulair uit te voeren is geen gemakkelijke opgave. Tijdens een eerder onderzoek is gebleken dat, wegens de kleine projectomvang, marktpartijen nog niet aanhaken en dat voor veel materiaal dat in zo’n pand aanwezig is, nog geen bestemming is bedacht. De uitgangspunten waren dat het pand kostenneutraal, schoon, volledig en veilig moet worden opgeleverd.

Tijdens de ontwikkeling is er een inventarisatie gemaakt van al het materiaal uit het pand aan de Tweede Jan Steenstraat 42 dat in de vuilcontainers zou belanden.

Vervolgens is er nagedacht over de behoudwaarde van het product. De behoudwaarden zijn onderverdeeld in vier categorieën:

  • re-use (product terugplaatsen)
  • refurbish (product renoveren)
  • remanufacture (herfabricage)
  • recycle (materiaal hergebruiken)

Re-use heeft de grootste behoudwaarde en recycle de kleinste. Hoe minder je aan het product hoeft te doen, des te hoger de behoudwaarde.

Bouwgroep Buitenhuis heeft samen met ketenpartners na de inventarisatie een plan uitgewerkt en inmiddels zijn de woningen opgeleverd met de volgende circulaire maatregelen:

  1. De kolommen van de balkons zijn hergebruikt in de nieuwe houten entreedeur-kozijnen;
  2. De bestaande betonnen vloer is geconditioneerd afgevoerd en aangeboden voor hergebruik. De nieuwe betonvloer is door Rutte beton geleverd.

In dit beton wordt niet alleen het grind uit de oude beton hergebruikt maar ook het cement.

  1. De oude Estrich-vloer is in stroken gezaagd, met een gecombineerde transport naar de werkplaats gebracht en in de werkplaats voorzien van een nieuwe sponning. Hierna zijn de Estrich-vloer elementen opnieuw aangebracht in het pand.
  2. Het sanitair, bestaande uit de toiletpot en de wastafel, zijn gedemonteerd, gereinigd en teruggeplaatst;
  3. De oude keukens zijn terug geleverd aan de leverancier en deze zijn gerecycled in de nieuw geplaatste keukens.
  4. De cv-installatie, bestaande uit de cv-ketel en radiatoren, zijn ook teruggeplaatst en heeft dus een hoog circulair percentage en is duurzaam;
  5. De oude kunststof kozijnen zijn terug geleverd aan de leverancier en deze zijn gerecycled in de nieuw geplaatste kunststof kozijnen.

Aan de voorkant is er voor 31% van het afval een circulaire bestemming gevonden wat voor een project als dit zeer hoog is.

Tijdens de uitvoering is er gemonitord welke materialen en welk percentage daadwerkelijk is gebruikt.  De hier uitkomende data, zal worden gebruikt om in 2030 aan de gestelde 50% te komen.

We blijven binnen Bouwgroep Buitenhuis altijd zoeken naar mogelijkheden en bouwen zo, letterlijk en figuurlijk, aan duurzaamheid.

Meer berichten

2e Sweelickstraat opgeleverd

De laatste woningen zijn overgedragen, we kunnen weer spreken van een geslaagd project. Drie panden aan de 2e Sweelinckstraat in Amsterdam zijn voorzien van funderingsherstel met de daarbij behorende energetische verbeteringen voor de bovenliggende woningen.  de Alliantie heeft er weer mooie panden bij die weer jaren voorruit kunnen. Het voortraject is verzorgd door I&B Ontwikkel b.v.  Door…

Oplevering OBS De Vlieger

Jongstleden hebben wij met een strakke planning de uitbreiding (1ste fase) van OBS De Vlieger opgeleverd aan onze opdrachtgever Stichting CPOW.
Na de gedeeltelijke sloop van het bestaande pand, hebben wij 11 nieuwe lokalen gerealiseerd in 2 bouwlagen, inclusief diverse algemene ruimtes en een tribune met podium.

Martin Donker – Projectleider de Alliantie

Bekijk de video met Martin Donker. Bouwgroep Buitenhuis werkt nauw samen met wooncorporatie de Alliantie en Aannemingsmij Intersell aan het ontwikkelen en realiseren van projecten binnen het F-Sequent model. Hier is Martin Donker aan het woord over de samenwerking tussen Buitenhuis en de Alliantie.

Nieuwbouw en uitbreiding B.S.O. De Vlieger

Bouwgroep buitenhuis heeft deze tender gewonnen en gaat voor Stichting CPOW dit mooie project realiseren. Basisschool De Vlieger in de Purmer-Zuid krijgt de uitbreiding waar de school jarenlang op gewacht heeft. Er wordt een deel van het schoolgebouw gesloopt waarna de nieuwbouw zal worden aangesloten op het bestaande deel van het schoolgebouw. Een deel van…

Pilot elektrische bedrijfsbussen

Ons huidige wagenpark m.b.t. de bedrijfsbussen bestaat uit bedrijfsbussen met een dieselmotor. Het is een feit dat diverse steden in Nederland op korte termijn worden afgesloten voor verkeer dat te veel CO2 uitstoot heeft. Omdat wij veel van onze werkzaamheden in de stad uitvoeren, is het van economisch belang om daar straks ook te mogen…

Van Timmerman naar Projectleider

Mijn naam is Mike Bosma. Ik ben 30 jaar oud en ben geboren in Amsterdam. Momenteel woon ik samen met mijn vriendin sinds zes jaar in Badhoevedorp. Mijn hobby’s zijn tennis en driften en in de wintermaanden ski ik wekelijks indoor. Ik ben begonnen bij Bouwgroep Buitenhuis op mijn 16e in dienst van het toenmalige…

Circulair bouwen opgeleverd

Oplevering Circulair pand Tweede Jan Steenstraat 42 De overheid heeft als doel gesteld om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Hun streven is om in 2030 voor 50% minder gebruik te maken van primaire grondstoffen als mineralen, fossielen en metalen. Dat betekent dat we zoveel mogelijk grondstoffen en producten moeten hergebruiken. Eigenlijk bestaat…

Bijgetekend: 5-jarig contract met de Alliantie

Bouwgroep Buitenhuis heeft als ketenpartner van de Alliantie de samenwerking met 5 jaar verlengd. De Alliantie heeft veel woningen binnen de Ring van Amsterdam. Hier ervaren zij verschillende problemen met de funderingen van verschillende panden. Bezwijkende funderingen, bodemdaling, lage grondwaterstand en paalrot zijn funest voor het veilig en doelmatig verhuren van huisvesting en bedrijfsonroerend goed.…

Project Rusthoeve

Betrokkenen over verloop van project de Rusthoeve‘We hebben dit echt samen gedaan’   De bewoners van de Rusthoeve in Purmerend gaan extra comfortabel de winter tegemoet. In opdracht van Wooncompagnie mocht Bouwgroep Buitenhuis ook het laatste deel van het complex (duurzaam) renoveren. De Rusthoeve is hiermee klaar voor de toekomst. Drie betrokkenen kijken terug op…