Circulair bouwen opgeleverd

Oplevering Circulair pand Tweede Jan Steenstraat 42

De overheid heeft als doel gesteld om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Hun streven is om in 2030 voor 50% minder gebruik te maken van primaire grondstoffen als mineralen, fossielen en metalen.

Dat betekent dat we zoveel mogelijk grondstoffen en producten moeten hergebruiken. Eigenlijk bestaat ‘afval’ dan in de toekomst niet meer, omdat dat opnieuw wordt ingezet als grondstof. Alles wat er wordt geproduceerd en geconsumeerd wordt nogmaals gebruikt, in plaats van weggegooid.

Tweede Jan Steenstraat 42

Voor de Alliantie zijn wij in het ontwikkeltraject gevraagd om samen te kijken naar een circulaire aanpak. Bouwgroep Buitenhuis heeft dezelfde ambities als die opdrachtgever de Alliantie heeft: duurzaam, milieuvriendelijk en circulair bouwen. Al geruime tijd zijn we bezig om plannen te bedenken en input van alle betrokken partijen te verzamelen. Om projecten circulair uit te voeren is geen gemakkelijke opgave. Tijdens een eerder onderzoek is gebleken dat, wegens de kleine projectomvang, marktpartijen nog niet aanhaken en dat voor veel materiaal dat in zo’n pand aanwezig is, nog geen bestemming is bedacht. De uitgangspunten waren dat het pand kostenneutraal, schoon, volledig en veilig moet worden opgeleverd.

Tijdens de ontwikkeling is er een inventarisatie gemaakt van al het materiaal uit het pand aan de Tweede Jan Steenstraat 42 dat in de vuilcontainers zou belanden.

Vervolgens is er nagedacht over de behoudwaarde van het product. De behoudwaarden zijn onderverdeeld in vier categorieën:

  • re-use (product terugplaatsen)
  • refurbish (product renoveren)
  • remanufacture (herfabricage)
  • recycle (materiaal hergebruiken)

Re-use heeft de grootste behoudwaarde en recycle de kleinste. Hoe minder je aan het product hoeft te doen, des te hoger de behoudwaarde.

Bouwgroep Buitenhuis heeft samen met ketenpartners na de inventarisatie een plan uitgewerkt en inmiddels zijn de woningen opgeleverd met de volgende circulaire maatregelen:

  1. De kolommen van de balkons zijn hergebruikt in de nieuwe houten entreedeur-kozijnen;
  2. De bestaande betonnen vloer is geconditioneerd afgevoerd en aangeboden voor hergebruik. De nieuwe betonvloer is door Rutte beton geleverd.

In dit beton wordt niet alleen het grind uit de oude beton hergebruikt maar ook het cement.

  1. De oude Estrich-vloer is in stroken gezaagd, met een gecombineerde transport naar de werkplaats gebracht en in de werkplaats voorzien van een nieuwe sponning. Hierna zijn de Estrich-vloer elementen opnieuw aangebracht in het pand.
  2. Het sanitair, bestaande uit de toiletpot en de wastafel, zijn gedemonteerd, gereinigd en teruggeplaatst;
  3. De oude keukens zijn terug geleverd aan de leverancier en deze zijn gerecycled in de nieuw geplaatste keukens.
  4. De cv-installatie, bestaande uit de cv-ketel en radiatoren, zijn ook teruggeplaatst en heeft dus een hoog circulair percentage en is duurzaam;
  5. De oude kunststof kozijnen zijn terug geleverd aan de leverancier en deze zijn gerecycled in de nieuw geplaatste kunststof kozijnen.

Aan de voorkant is er voor 31% van het afval een circulaire bestemming gevonden wat voor een project als dit zeer hoog is.

Tijdens de uitvoering is er gemonitord welke materialen en welk percentage daadwerkelijk is gebruikt.  De hier uitkomende data, zal worden gebruikt om in 2030 aan de gestelde 50% te komen.

We blijven binnen Bouwgroep Buitenhuis altijd zoeken naar mogelijkheden en bouwen zo, letterlijk en figuurlijk, aan duurzaamheid.